دلایل انفجار تلفن همراه شما چیست؟
مقدمه
هرچند که با پیشرفت روزافزون فناوری و تکنولوژی احتمال انفجار تلفن همراه هوشمند روبه کاهش است؛ اما هنوز هم مواردی که گوشیهای موبایل در اثر سهل انگاری ما کارشان به انفجار میرسد؛ کم نیستند. سوال اینجاست که چرا تلفن همراه منفجر میشود و چگونه اطمینان پیدا کنم که گوشی من منفجر نمیشود؟
مقاله دلایل انفجار تلفن همراه از فروشگاه لوازم جانبی موبایل اکسسوری را بخوانید و با ما همراه باشید:
فرار از گرما یا به اصطلاح فرار گرمایی اولین دلیلی است که باعث انفجار موبایل میشود.
هر زمان که یک باتری لیتیوم یونی آتش میگیرد روندی را به نام “فرار گرمایی” طی میکند.
درک این روند ممکن است کمی دشوار باشد. باتری لیتیوم یونی موبایل حاوی یک تن سلول لیتیوم یونی است. هرکدام از این سلولها یک دمای بحرانی دارند. زمانیکه به درجه حرارت جوش خود یا نقطه بحرانی خود برسند؛ (به دلیل گرمای ایجاد شده از شارژ بیش از حد، آسیب یا تولید ضعیف و غیر فنی باتری) وارد یک تجزیه گرمازا میشود. به واقع سلول خودش شروع به آزاد سازی یک تن گرما میکند.
این فرار گرمایی در واقع آغاز کننده یک روند رو به صعود و مثبت انتقال است (درست مانند زمانیکه میکروفون را در مقابل بلندگو قرار میدهیم) هنگامی که یک سلول وارد یک روند تجزیه تولید گرما و آزادسازی گرما میشود سلولهای همسایه مجاورت آن در معرض گرما قرار گرفته و به دمای بحرانی خود نزدیک میشوند. بسته به سرعت و روند انجام این فرآیند باتری میتواند بیسر و صدا آتش بگیرد یا دچار انفجار جزئی شود.
اکنون که روند فرار گرمایی را فهمیدید نحوه تشخیص، زمان و دلیل انفجار تلفن همراه را بسیار آسانتر درک میکنید.
هرگز تلفن همراه خود را در اتومبیل یا جای دیگری که نامناسب است رها نکنید:
اگر در منطقهای برفی زندگی میکنید حتماً میدانید که باتریهای اتومبیل زمانی که کمی گرم هستند (به طور مثال در 80 درجه فارنهایت ) به خوبی کار میکنند. مطمئناً میدانید که دمای بیشتر یا کمتر از حد معمول به باتری و در نتیجه اتومبیل شما آسیب میرساند.
در مورد باتری تلفن همراه نیز شرایط به همین منوال است. زمانیکه باتری لیتیوم یونی در دمای بالا تخلیه میشود؛ سلولهای آن شروع به ناپایدار شدن میکنند. در این حاالت ممکن است باتری شروع به تجزیه گرمازا کند یا طول عمر آن کوتاه شود یا خراب شود و گازهایی مانند اکسیژن و دی اکسید کربن تولید کند. این گازها باعث ایجاد تورم و فشاری نزدیک به انفجار در باتری میشوند و ساختار باتری را به خطر میاندازد.
به طور طبیعی در صورت شارژ یون لیتیوم در دمای بالا این عمل میتواند تسریع شود. به همین دلیل است که اکثر تلفنها در صورت داغ شدن شارژ نشده یا خاموش میشوند. البته معمولاً باتری در صورت ماندن در اتومبیل منفجر نمیشود؛ ولی تجمع فشار میتواند باعث آسیب باتری شود. البته تلفنها و باتریهای لیتیوم یون دارای ویژگیهای ایمنی داخلی هستند که از مشکلات مکانیکی جلوگیری میکند. ولی فشار بیش از حد منجر به مرگ باتری گوشی شما میشود.
از دستگاههای شارژ قابل اعتماد یا متناسب و مجاز برای تلفن همراه خود استفاده کنید
یکی از اساسیترین مواردی که سبب انفجار تلفن همراه شما میشود استفاده از کابلها یا فست شارژهای بی کیفیت یا نامتناسب با ولتاژ شارژ گوشی همراه شماست. سعی کنید از شارژرهای با کیفیت یا ساخته شده توسط کمپانی سازنده تلفن همراه خود استفاده کنید. شارژرهای ارزان یا بیکیفیت بهخصوص فست شارژها در دراز مدت به شدت گرمای اضافه تولید میکنند و به باتری تلفن شما آسیب میزنند. حتی ممکن است باعث ایجاد حباب در باتری شما شوند. البته این آسیب سبب شکستن و آسیب رسیدن به تلفن همراه شما میشود.
البته نکران نباشید یک شارژر ارزان قیمت نمیتواند موبایل شما را بیش از حد شارژ کند ولی مطمئن باشید باعث انفجار تلفن همراه شما در دراز مدت خواهد شد!. تلفنها دارای محدوده ولتاژ داخلی هستند که از شارژ سریع یا بیش از حد برای جلوگیری از فشار به باتری جلوگیری میکنند.
یافتن شارژر مناسب برای جلوگیری از آسیب به تلفن همراه شما یا انفجار تلفن همراه بسیار اهمیت دارد. برای اینکار میتوانید این شارژ را مستقیماً از تولید کننده تلفن همراه خود خریداری کنید. همچنین میتوانید در google اسم گوشی مورد نظر خود را به همراه کلمه “بهترین شارژرها “سرچ کنید. در صورتیکه به دنبال شارژر دستگاه apple هستید؛ حتماٌ دقت کنید شارژر اصلی باید دارای مجوز MFI باشد. در صورتیکه به دنبال شارژر بیسیم نیز هستید به این نکته توجه داشته باشید که دارای مجوز QI نیز باشد.
به باتری هیچ گونه آسیب فیزیکی نرسانید
زمانیکه یک باتری آسیب فیزیکی ببیند اتصال کوتاه ایجاد میکند. گاز ایجاد میکند یا درجا شعلهور میشود. خب حالا بررسی کنیم که چرا چنین اتفاقی میافتد؟
باتریهای لیتیوم در واقع حاوی یک صفحه نازک از لیتیوم و یک صفحه نازک از اکسیژن هستند. بین این دو ورق یک محلول الکترولیت قرار دارد. زمانیکه این محلول الکترولیت پاره میشود؛ بین اکسیژن و لیتیوم واکنش شیمیایی برقرار میشود. این واکنش باعث ایجاد تجزیه گرمازا و همان فرار گرمایی میشود. در برخی موارد این عمل هنگام تعویض باتری رخ میدهد. سوراخ شدن یا خم شدن یون لیتیوم میتواند منجر به ایجاد نقص مکانیکی شود. در صورتیکه در هنگام نصب، باتری به درستی کار نکند میتواند منجر به آتش گرفتن باتری یا انفجار تلفن همراه شود.
همیشه در نظر داشته باشید که هرگز به باتری حتی برای سرگرمی هم ضربه نزنید و چون ضربه زدن و سوراخ کردن باتری باعث آزاد شدن گازهای مسموم میشود. هرگز برای رهایی از انفجار و آتش گرفتن باتری به آن ضربه نزنید.
بسیاری از انفجارهای تلفن همراه در اثر ساخت نامناسب و بد تلفن همراه است
در حالیکه شما فکر میکنید گرمای بیش از حد ایجاد شده در موبایل و شارژ بیش از حد باعث انفجار و خرابی تلفن همراه میشود؛ اکثر انفجارهای موبایل در اثر خرابیهای مکانیکی تلفن همراه است. این خرابیها باعث میشود که باتری قبل از ایکه فرصتی برای ورود به محلول حرارتی داشته باشد بشکند. در واقع میتوانید به این شکل در نظر بگیرید که سرنوشت تلفن معمولاً بیشتر در مراحل ساخت تعیین میشود و اگر خطایی در این زمینه صورت بگیرد شما نمیتوانید مانع از انفجار تلفن همراه خود شوید!
باتریهای لیتیوم یون حاوی لیتیوم هستند که فلزی فوق العاده ناپایدار است. این ناپایدارای برای نگهداری و انتقال برق بسیار مناسب است؛ اما چنانچه به شکل نامناسب با سایر فلزات مخلوط شود میتواند فاجعه بار باشد.
باتریهای لیتیوم یون نیز متأسفانه باید حاوی مقادیری نیکل، کبالت و گرافیت باشند که این مواد باعث ایجاد رسوب در ترکیبات شده و آلودگی، بیثباتی شیمیایی و اتصال کوتاه در باتری را ایجاد میکنند.
همچنین مونتاژ ضعیف در طول ساخت باتری از عوامل اصلی انفجار تلفن همراه است. باتریهای لیتیوم یون از قطعات مختلفی جوش داده میشوند. جوشکاری بد باعث ایجاد مقاومت الکتریکی زیاد شده و باعث ایجاد تجزیه گرماساز و اتصال کوتاه و سایر مشکلات مکانیکی در مدت زمان کوتاه میشود.
✅ اصلیترین راههای انفجار تلفن همراه چیست؟
استفاده از شارژرهای نامعتبر، قرار دادن تلفن همراه در موقعیتهای دمایی- مکانی نامناسب و آسیب فیزیکی به تلفن یا باتری و ساخت نامناسب باتری از عوامل اصلی این انفجار است.
✅ آیا ضربه زدن و سوراخ کردن میتواند باعث انفجار باتری گوشی شود؟
معمولاً خیر. در اکثر مواقع این عمل سبب آتش گرفتن و یا اتصال کوتاه در باتری میشود.
✅ اصلیترین عاملی که در حال حاضر باعث انفجار موبایل میشود چیست؟
اصلیترین عامل ساخت و تولید نامناسب باتری گوشی است که متأسفانه غیر قابل پیش بینی نیز است.
پیام بگذارید